Петък, 21 Октомври 2011 08:10

Toyota: Батерия с X5 нагоре в капацитета и надолу в цената

От
След 6-7 години май ще караме евтини и 'далекобойни' Toyota електромобили

Toyota, в сътрудничество с токийския институт по технологии и организацията за изследвания на високоенергийни ускорители, е разработила прототип на батерия, който може да се произвежда под формата на листа. Батерията има до пет пъти енергийния капацитет на сегашните литиево-йонни батерии, а информацията за тази разработка беше публикувана от Nikkei в началото на седмицата.

Според разработчиците, възможността за листово производство позволява и неколкократно по-голям капацитет за съхранение на електричество в единица обем, отколкото при настоящото поколение електромобилни батерии. Простата сметка показва, че с този добавен капацитет пробегът на електрическите коли може да се увеличи до 1000 км, от около 200 км за днешните модели...

Сегашните литиево-йонни батерии с висока наситеност на енергия и мощност използват органични течни електроди, които, обаче, изискват относително високо ниво на предпазни мерки и в резултат големите системи стават по-големи и скъпи. Използването на твърди електролити - което би решило много от проблемите, свързани с течните електролити - понастоящем е ограничено от тяхната проводимост.

По-рано тази година Toyota и партньорите й публикуваха документ в списание Nature, описвайте процеса на разработка на литиев суперйонен проводник Li10GeP2S12, който има нова триизмерна рамкова структура. Новият материал показва изключително висока литиево йонна проводимост при стайна температура, най-високата проводимост постигната с твърд електролит, надминаваща дори тези на течните органични електролити.

Новият твърд електролит за батерии има много предимства по отношение на производство, стабилност, безопасност и разполага с отлични електрохимични качества. Приказката обаче е твърде хубава, за да в вярна в този момент, защото Toyota планира да подобри батерията и да започне производство след 2015 г., но това не е чак след 50 години, а добрата новина е, че според японската Нова енергийна и индустриална организация за технологични разработки, е възможно до 2020 г. цената за производството на батерията да спадне от пет до десет пъти спрямо сегашните нива.

Иначе казано, очаквайте супер производителни електрически коли на цените на днешните конвенционални примерно към 2018 г...

Има и още по-добри новини. През следващата година на пазара се очаква Tesla Model S, чийто производител, Tesla Motors, както стана ясно наскоро, няма да се задоволи дори с най-високото предварително обявено ниво на пробег от 480 км и планира версия с 520 км пробег с едно зареждане на батерията. Е, и вие ли се досещате, че Tesla определено няма да чака до 2018 г. (или там някъде), за да пусне на пазара модел(и) с по-ниска цена и по-голям пробег? Кажете ни в коментарите отдолу.

[От: EV News]
Прочетено 1604 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:52
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.