Събота, 24 Декември 2011 11:37

Всички обичат (литиево-йонна) Русия!

От
Най-големият завод за литиево-йонни батерии в Русия - ЛИОТЕХ

Южна Корея. Мичиган. Япония. Ами Русия?

Това са някои от световните литиево-йонни центрове и последният "участник" в този списък печели място в него благодарение на новината, че "най-големият завод за производство на литиево-йонни батерии" току отвори врати в Далечния Изток на Русия...

Управляван от {tooltip}ЛИОТЕХ{end-link}Литий ИОнные ТЕХнологии{end-tooltip} - съвместно предприятие между РУСНАНО и китайската холдингова компания Thunder Sky, новия мега завод е разположен върху площ от над 40000 кв. м. и има годишен капацитет от 1 гВтч или един милион батерии годишно. В прес съобщението по случай отварянето на фабриката се казва, че ЛИОТЕХ може да произведе {tooltip}LiFePO4{end-link}Литиев железен фосфат{end-tooltip} батерии за - момент да седна по удобно - 500 000 електрически автобуса всяка година Surprised. Леле, това е много! Не е по-малко инвестицията е това супер технологично чудо - завършено в срок - едни хубави 13,5 млрд. рубли (към 650 млн. лв по обменния курс). Батериите са предназначени за транспортния сектор и за стационарно съхранение на електроенергия.

Та, ето ти на нови неочаквани играчи на предстоящия електромобилен пазар, макар че ако го гледаме като енергия, Русия грам не е от изненадите в този сектор, а колкото до построяването на мега завод - това е съвсем нормално за Русия. По всичко личи, че доста батериите за доста от бъдещите електрически камиони може да са произведени в Далечния Изток - предстои да разберем какво означава това Wink.

[От: Autoblog Green]

 

Прочетено 2551 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:55
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.