Вторник, 17 Май 2011 18:00

Pininfarina изобрети модулна соларна зарядна станция

От
Дизайн на Pininfarina и приложение в градска среда предвещават успех на зарядната стания Antares

Виждали сме доста проекти на слънчеви зарядни станции, интегрирани на паркингите, но фотоволтаичното зарядно устройство Antares, проектирано от легендарната италианска компания Pininfarina (по поръчка на Metalco) е наистина различно, практично и удобно решение. Вместо традиционната статичност на подобни устройства, тук е заложено на дизайнерската преносимост.

На изложението за устойчива мобилност MoTechCo, проведено в Рим, Италия, беше представена концепцията от набор от слънчеви панели, художествено замислени като механично "дърво". Технически, станцията ще може да зарежда два електромобила едновременно и да им осигурява заряд за 75 км.

Концептуалното зарядно устройство ще е с височина почти 2.40м, а другите му размери са 6.70м х 4.94м. Представлявайки конструкция от стоманени части и алуминиеви свръзки, с 33 м2 покривна площ и 20 фотоволтаични панела, станцията произвежда номинална мощност от 4,6 кВ.

Две електроколи ще могат да се зареждат паралелно на Antares

Решението за наподобяване на структурата на дърво има практична страна, но и естетична. Подпомагането с "клони" и разполагането на фотоволтаичните панели на тях, улеснява мобилността и намалява броя на необходимите оператори. Така, в крайна сметка имаме модулна, енергийно ефективна система за зареждане, която има потенциал да бъде разполагана във всички градски условия, поради изгодната си адаптивност.

[Източник: Pininfarina]

Прочетено 10128 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:02
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.