Събота, 24 Декември 2011 19:17

Fisker Karma 'затяга скоби' и расте на бройки

От
Fisker Karma модел

"Това ли е най-важното (сега)?", се казваше в една известна наша ТВ реклама преди време, но минути преди да седнем на коледната трапеза, ето нещо да си четете по-късно или утре на Коледа.

В САЩ първият електромобил (с удължен пробег на) Fisker Automotive, наречен с емблематичното име Karma, вече се доставя при дилърите на компанията, но това не пречи да се търсят потенциални пролуки в безопасността (което, всъщност, се надяваме всички автопроизводители да правят постоянно). Батериите на разточително луксозния и различен Karma се произвеждат от американската компания A123 Systems, която в петък публикува изявление, според което е установила, че някои от батериите, които произвежда за Fisker Automotive, може да се окажат потенциално небезопасни, с уточнението, че вероятният виновник е компонент на охладителната система...

Директно на въпроса, става дума за определени скоби за маркучи, част от вътрешната охладителна система на батерията, които не са добре позиционирани и това може да доведе до потенциален теч на охладителна течност. С времето, казват от A123, "е възможно при определени редки обстоятелства такива течове на охладителна течност да доведат до късо съединение".

Засега, ако не друго предвид факта, че Karma тепърва излиза на улицата, няма никакви инциденти или потенциални индикации за такива, но A123 и Fisker взимат моментални мерки за предотвратяване на потренциални проблеми.

A123 Systems вече е намерила техническо решение с бързо установяване на потенциалния източник на проблема и 'поправката' вече се прилага. За момента броят на 'отзованите' коли е под 50, а тази е и цифрата (е, почти), с която Fisker обвързва бъдещото си Karma производство всеки ден.

Тази информация идва от Business week и според изданието Fisker вече е доставила 225 броя Karma (как звучи само) на свои дилъри, а още 1,200 коли са "на път". Хенрик Фискер е казал на изданието, че в момента компанията му произвежда по 25 Karma електромобили на ден, като целта е през следващата година това количество да нарасне до 60. Бърз калкулатор и хоп, това прави 15,600 парчета за 2012 г. Как ви се струва това? Да чуем коледните ви коментари Smile.

В къщи вече си имаме 'коледна' Fisker Karma, макар и мъничка
Вкъщи вече си имаме 'коледна' Fisker Karma, макар и мъничка Wink

[От: Green Car Reports и Autoblog Green]

Прочетено 1353 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:53
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.