Неделя, 11 Март 2012 15:30

Лондон се превръща в 'световна електромобилна столица' по-бавно от очакваното

От
Инвазията на електромобили в Лондон става по-бавно от предвиденото. Търсят се решения Преди време, кметът на Лондон Борис Джонсън обяви амбициозно намерение – градът да е не само английска, но и световна електромобилна столица! Не е невъзможно, разбира се, но планът на кмета се реализира бавно – според наскоро публикуван доклад, при сегашното темпо изпълнението на неговото обещание да пусне хиляди електро коли по пътищата на града може да отнеме векове...

Преди почти три години, кметът на Лондон заяви пред колегите си на международно събиране на кметовете в Сеул, че ще гарантира 100.000 електрически превозни средства "възможно най-скоро" да 'действат' по улиците в Лондон. Комитетът по околна среда на Лондон, изнесе данни на редовно заседание, че след заявката на кмета са били регистрирани само 588 електрически коли в Лондон. В момента в столицата на Великобритания има общо 2313 електромобила, само 0,08% от всичките 3 милиона автомобила в града.

Докато анализаторите казват в доклада, че има 'видим напредък', след плана на Джонсън от 2009 за доставяне на електрически превозни средства, те също предупреждават, че напредъкът е слаб относно пунктовете за зареждане (зарядната инфраструктура) и собствения автомобилен парк на GLA.

Кметът постави за цел до 2015г. 1.000 от автомобилите на органите на властта и администрацията да бъдат електрически - които в момента са само 49бр. Що се отнася до станциите за зареждане из цял Лондон, те са 400 - с намерение следващата година да станат 1300 - като повечето от тези в Source London, мрежата за зареждане стартирала миналата година. В доклада се отбелязва още, че по-рано поставената цел за 25,000 ел.колонки до 2015 г., е била изоставена.

Към началото на 2012 г. колонките за зареждане в Лондон са 400 с план за утрояване до една година

Председателят на анализния комитета Мурад Куириши заяви: "В момента напредъкът е бавен и ние сме загрижени, че може да отнеме години преди да видим екологичните ползи от амбициозните планове на кмета. Ако той иска да насърчи повече лондончани да шофират електрически превозни средства, трябва да докаже, че мрежата за зареждане е адекватна и се вписва в начина, по който хората действително ще зареждат своите превозни средства. В момента не е ясно дали има добавената стойност върху похарчените суми."

Докладът даде съвсем ясно да се разбере, че приветства електрическата мобилност и електромобилите, и че те могат да допринесат само положително за околната среда. Ако няма интерес за частни електрически автомобили в Лондон, Джонсън трябва да обмисли прилагането на програма, подобна модела Autolib в Париж, за схема за отдаване на електрически коли под наем.

eCars.bg

Прочетено 1196 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:25
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.