Петък, 30 Септември 2011 10:09

Skoda Citigo идва следващото лято без батерии, но с мини разход

От
Skoda Citigo идва у нас през лято 2012

Новите модели на автомобилните компании са почти изцяло в конвенционалния сегмент и като инфо блог за еко коли (освен за хибридни и електрически) не можем да пропуснем определено приятния чисто нов мъник на Skoda, наречен Citigo, който, ако има нещо, с което вероятно свързвате, е представения на отминалия Автосалон Франкфурт Volkswagen Up!. За 'чешкия братовчед' се говореше от доста време и ето на - пилето се излюпи...

Citigo е първия А-сегмент модел на Skoda, който като за начало ще се предлага само с два бензинови трицилиндрови двигатели с обем 1.0 л и мощност 44 кВ (60 кс) и 55 кВ (75 кс), с разход на гориво съответно 4.2 л/100 и 4.3 л/100 км (ммм, направо да се чудиш кой да избереш Cool) и емисии 97 г и 99 г CO2/км. Това обаче са цифрите, валидни за по-икономичния Green Tec вариант на Citigo. При стандартната версия разходът ще бъде съответно 4.5 л/100 км и 4.7 л/100 км със 105 и 108 г CO2/км.

С версии с три и пет врати, дължина от 3,65 метра, ширина от 1,65 метра и височина от 1,48 метра, моделът Citigо е един от най-малките автомобили в своя сегмент. Обемът на багажното отделение е 251 литра и ако това наистина не е много, свалянето на седалките увеличава пространството до доста приличните за такъв тип кола 951 литра.

Citigo поставя сериозно ударение върху безопасността. За първи път в автомобил Skoda, дизайнерите са използвали странична възглавница Head-Thorax за предпазване на главите, както на шофьора, така и на пътника до него и която в комбинация с още няколко елемента формира образцов пакет за безопасност за автомобилите в този клас. В допълнение, активната безопасност е значително подобрена и от новия спирачен асистент "City Safe Drive". Системата се активира автоматично при скорост под 30 kм/ч, като лазерен сензор отчита опасност от сблъсък. Заедно с модела на Volkswagen - Up!, Citigo в момента е единственият автомобил в сегмента на малките автомобили, който предлага функция аварийно спиране.

Семпло, но с навигацийка...
Семпло, но с навигацийка...

Цялата работа е много хубава, но не толкова хубавото е, че у нас моделът ще дойде чак през следващото лято. Верни на позитивното настроение обаче казваме това просто защото ни се иска да е по-скоро. Още по-скоро пък ни се иска Volkswagen най-после да се заеме и с електрическия Up!, който едва ли ще видим следващото лято обаче.

eCars.bg

Прочетено 3092 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:07
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.