Започна серийното производство на BMW iX3 в Kитай

Електромобили

 Има няма две години след обявяването на електрическата версия, BMW стартира серийното производство на iX3 в Китай.

Това е първият електромобил на компанията след i3, който е вече на близо осем години, и ще бъде оборудван с новата задвижваща система за електромобили на BMW (пето поколение) оптимизирана за повече пробег.

Поне изначално BMW планира да произвежда iX3 в Китай и да го изнася на други пазари – нещо, което не много автопроизводители правят, въпреки че започваме да виждаме тенденция на този фронт при електромобилите с Polestar и потенциално Tesla.

Все още няма конкретна информация за това къде и кога точно ще се случат първите доставки. От BMW има единствено информация, че до няколко седмици колата ще бъде по пътищата в Китай и Европа.

Миналия месец бяха отворени поръчките за Англия, но там първите доставки се очакват чак през лятото на следващата година. В Англия iX3 ще се продава в две версии с цени от £61,900 и £64,900, а за Германия и останалата част от Европа цената ще бъде около 70,000 евро.

iX3 спецификации 

  • Пробег: 460 км по WLTP
  • Разход на енергия: 18,5-19,5 кВтч/100км
  • Батерия: 80 кВтч (74 използваеми) - 188 призматични клетки, доставени от CATL, 400 V система
  • Ускорение:  От 0 до 100 км/ч: 6. сек
  • Максимална скорост: 180 км/ч
  • Мощност: 200 кВт
  • Максимален въртящ момент: 400 Нм
  • Бордово зарядно: 11 кВт трифазно (пълно зареждане в рамките на 7.5 часа)
  • Зареждане: 34 мин до 80% на DC станция с мощност 150 кВт

Заедно със старта на серийното производство BMW пусна и кратко видео от завода в Китай, в което се виждат някои етапи от процеса на сглобяване.

Описвайки iX3, BMW говори за „уникална комбинация от нисък разход на енергия и висока мощност на зареждане“, която би позволила пътувания на дълги разстояния с висока средна скорост. Колко точно е вярно това предстои да разберем при първи потребителски тестове в реални условия.

Според BMW, собствениците на iX3 ще се възползват и от преференциални цени за зареждане на IONITY станциите, където зареждането с използване на BMW Charging Card ще им струва €0.29/кВтч вместо стандартната цена от €0.79. Разликата е огромна и тази цена с отстъпка ще означава реално под €24 цена за пробег до около 400 км с едно зареждане или под €6 на 100 км.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари