Сряда, 18 Май 2011 11:00

V2G (Vehicle 2 Grid) и бъдещето на електрическите коли

От
Vehicle-to-grid V2G система

Източниците на възобновяема енергия като слънцето и вятъра не са константни - енергия може да се добива само когато има слънчева светлина или духа вятър, а това не става във всеки един момент, в който тази енергия е нужна на потребителите.

Литиево-йонните батерии, достатъчно големи за съхранение на мегавати са неимоверно скъпи, но един друг потенциален източник на съхранение се развива бързо: самите електромобили...

Vehicle-to-grid (V2G) съхранението позволява на т. нар смарт грид да използва електрическите коли (и дори хибридите) като разпространителска мрежа от литиево-йонни батерии, които могат да съхраняват енергия извън пиковите часове и да захранват електрическата мрежа при повишаване на потреблението.

Ето как работи:

  1. Енергия се генерира от възобновяем източник, като вятъра, и се пренася до мрежата.
  2. Електричеството потича от мрежата към литиево йонните батерии на електромобилите, когато има излишъци (например при силни ветрове прези зазоряване). Енергията потича обратно, когато натоварването на мрежата е по-високо.
  3. Потребителите могат да контролират достъпа на смарт мрежата до техните електромобили, която може да захранва до 10 домакинства и дори степента на разреждане на батерията.

Източник: blog.cleantechies]

Прочетено 940 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 21:56
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.