Понеделник, 11 Юли 2011 20:00

Електромобилното бъдеще е вече тук

От
Електромобилно бъдеще с Nissan LEAF

Спечелването на награда е много добро нещо за един автопроизводител. Но означава ли това, че две важни награди в рамките на една година за една и съща кола са двоен повод за радост? Всъщност, много повече от това.

Както вече знаете, електрическият Nissan LEAF беше избран за Европейска кола на годината 2011 в края на миналата година, а на Автошоуто в Ню Йорк тази година LEAF получи и титлата Световна кола на годината.

Важното в случая е, че тези две награди са присъдени от влиятелни и опитни, но най-вече независими авто журналисти. Техните мнения са важни и, да, за Nissan това наистина е голямо признание...

Реалното значение на тези награди обаче е по-голямо, много по-голямо, от потупване по рамото за един определен автопроизводител. И понеже става дума за превозно средство, което не генерира никакви емисии при своето задвижване (не говорим за чистотата на произведения ток тук) тези награди като че ли трябва да са признание за дългосрочна визия.

И както беше казано по време на панел, организиран в рамките на Световна кола на годината гласуването, LEAF "е врата към един изцяло нов електрически свят", което определено е послание към останалите автопроизводители, че електромобилите наистина са вече тук.

"Визията не е само на Nissan и можеше да не види бял свят без подкрепата на нашите партньори. Renault-Nissan алиансът изгради стратегически партньорства с над 90 правителства, градове и организации по цял свят, за да популяризира устойчивата мобилност. Целта е да окуражим развитието на зарядни услуги, инфраструктура, използването на рециклирани материали и цялостни системи за енергийно управление, включително втори-цикъл на използване на литиево-йонни батерии. Постоянно създаваме партньорства във всичките тези направления."

В времето електромобилите по нашите улици ще се множат и качеството на живота в градовете ни ще се подобрява. Въздухът ще бъде по-чист, а шумът ще намалее драстично. И не само колите ще допринесат за това: сериозен напредък ще бъде постигнат, когато транспортните компании започнат да използват електрически ванове за градски доставки, а сегашните таксиметрови коли бъдат заменени с електромобили.

Интелигентните IT технологии на LEAF и приложения за смарт телефони ще допринесат за едно по-комфортно и пълноценно шофиране, а в същото време LEAF ще допринася и за енергийната инфраструктура. Батерията може да съхранява произведено чрез вятърни паркове или слънчеви инсталации електричество и има потенциал да се използва като външен източник на енергия.

Наред с всички инвестиции, които автопроизводителите правят в електрически коли и разработка на батерии, значително повече се инвестира в постоянно подобряване на бензиновите и дизеловите двигатели, както и хибридните системи за допълнително намаляване на емисиите и разхода на колите.

"Тук обаче е необходимо е чувство за перспектива. До 2020 г., в рамките на по-малко от десетилетие, ние вярваме, че докато електромобилите ще са обичайна гледка по улиците - наистина, дотогава законодателството трябва да пречи активно на използването на превозни средства с двигатели с вътрешно горене в пренаселените градски зони - те все още ще представляват около 10% от глобалните продажби на коли."

С други думи, 90% от колите, вановете, камионите и автобусите все още ще се задвижват с ДВГ. И това налага инвестирането в драстично подобрение на съответните технологии.

Очевидно новаторството е живо и глобалната авто индустрия определено гледа напред. Без съмнение ще подобряваме двигателите с вътрешно горене, но и също така жизнено важно да дадем път на новаторството, което носи нулеви вредни емисии.

[Източник: Nissan]

Прочетено 1018 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:50
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.