Четвъртък, 27 Октомври 2011 07:50

Tesla Roadster е мъртъв, да живее Tesla Roadster [2014]

От
Следващото поколение Tesla Roadster ще се прави изцяло от компанията

Съвсем наскоро стана ясно, че модерната икона на електромобилния свят ще бъде пенсионирана само след 3 години вярна служба. Колата, на която всички отдават завръщането на електромобила в нашето съвремие по един невероятен начин - електрическият Tesla Roadster - първата рожба на базираната в Калифорния Tesla Motors ще бъде спрян от производство след 3 години преоборудване на Lotus купета до спортен Tesla електромобил и общо 2,500 изработени коли. Защо толкова много се отдава на тази кола в електромобилно отношение? Ами, сам бившият шеф на GM Боб Лъц каза преди време, "Тази кола ни накара да направим Chevrolet Volt" (само дето идеята излиза от Opel, макар че техният Ampera се очаква на пазара година по-късно след дебюта на Volt, но това е друга тема)...

Всичко това се случва, за да се отстъпи място на разработвания и тестван с години луксозен електрически седан Model S, който Tesla трябва да пусне на пазара през следващата година. Но как да останеш само с един модел? И то при положение, че си такава лъскава нова авто компания...

Явно няма как и собственикът на Tesla, Елон Мъск, е осъзнал това с прясното изявление, че трето поколение Roadster, след 2.0 и 2.5 (който между впрочем ускорява от 0-100 км за 3.7 сек), ще бъде пуснато на пазара през 2014 г. Е, като познаваме търговските трикове на съвременните мениджъри, има вероятност и да става за добре прикрит и планиран PR, "когато му дойде времето".

Първите две поколения на модела се изработваха върху голи Lotus шасита, но сега нещата стават още по-интересни (макар и не за Lotus, която вече няма да е част от схемата), защото новият модел ще бъде разработен изцяло в рамките на Tesla и ще бъде базиран на скъсена Model S платформа, която ще се използва и за други проекти като BlueStar или както Мъск казва "коли като 3-та серия"

На тази платформа ще се правят много коли през следващите четири до пет години. Ще бъде платформа за по-масови коли като 3-Серия, включително новия Roadster. Тези коли ще заменят Model S гамата.

Елон Мъск

Колкото до другите модели на марката, след очаквания следващата година Model S на пазара трябва а излезе и Model X, който Tesla обеща да покаже през декември, а по-късно има планове и за Model S кабрио.

Падате ли си?

eCars.bg

Прочетено 1649 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:47
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.