Вторник, 11 Септември 2012 10:45

Електрически Peugeot Partner – е време беше :)

От
elektricheski_peugeot_partner_electric

Peugeot добавя електрически модел към Partner гамата.

В България, дето се вика, накъдето и да се обърне човек, няма как да не види Peugeot Partner. Най-вече дизел... Лошо няма, но щом си в eCars.bg има голям шанс да сме те заинтригували с електромобилите. Чудесно, затова ето и новината, че ще има Partner с електрическа задвижваща система под капака, с която Partner Electric работи не с една, а с две литиево-йонни батерии с капацитет от 22.5 кВтч. Батериите на електромобилите може и да са тежки, но този "недостатък" е превърнат в предимство, защото и при Partner, като при други ЕПС, тези две батерии, разположени от двете страни на задната ос, подобряват стабилността и поведението на пътя, без това да е за сметка на товарното пространство...

Peugeot Partner Electric визитка
Електромотор Синхронен
Мощност 49 кВ (67 кс)
Въртящ момент 200 Нм
Батерия (х2) 22.5 кВтч
Пробег 170 км
Зареждане бавно/бързо 6-9 ч/30 мин
Товароносимост 685 кг
Дължина 4.38/4.63 м
Товарен обем 3.3/3.7м3
Цена България Нямаме инфо

Започвам с техническите детайли, които както винаги за твое улеснение изнасяме и в табличка отстрани.

Електромотор

Partner Electric използва високопроизводителен (хм, кой ли би направил нископроизводителен...) и компактен синхронен електромотор с постоянни магнити и мощност 49 кВ (67 кс). Не е ли готино това, няма и 70 коня, пък цели 200 Нм въртящ момент. Е, пожелавам ти час по-скоро да изпиташ удоволствието от карането с електрическа мощ и пъргавина. И няма дори да усещаш смяна на скорости, защото Partner Electric има едностепенен редуктор. Просто даваш газток и напред Laughing.

Батерия

Вече ти казах колко е капацитетът на батериите, сега остава да добавя само, че се зареждат за 6-9 часа на 16A. Стоп. В България по-скоро масово сме на 14А и ето един пример за проблем при зареждането. На новата фотоволтаична станция пред Интер Експо Център не успяхме да заредим електрическия Peugeot iOn на GLOBUL. Настроен е фабрично на 16А. Обаче Opel Ampera е на 10А и пое ток без грижи. По-късно Мартин Заимов от БАЕПС, който също има iOn, реши да се обади в Peugeot да сменят настройката на електромобила му, че да може да зарежда на станцията, когато има повод. Просто да знаеш как са нещата с амперите...

Връщам се бързо на електрическия Partner, защото той може да се зарежда и бързо (до 125A) с познатото "80% от капацитета за 30 мин". Веднага ти припомням, че и тук не е зле да имаш нещо предвид и то е, че тези показатели може да не са точно такива. Може да метнеш едно око на тази статия, за да разбереш за какво говоря. А колкото до портовете за зареждане – "бавният" е на предния десен калник, а "бързият" е на задния ляв панел.

Батерията си я бива по сегашните стандарти, но тези за зареждане бяха буквално разбити, както ти обадих надлежно в събота – швейцарската BRUSA измайстори зарядно, дето сваля бавното зареждане от 6-8 на под един час! Дали няма прогрес в технологиите при електрическата мобилност?

Пробег

Иии пак стоп. За едни пробегът на електромобилите е болна тема (обикновено скептиците), а за други показател, който не предизвиква някакво особено вълнение. През август правихме анкета какъв пробег трябва да има един електромобил, за да си го купиш и златната среда от 250 км победи убедително. Следва изборът за 100 км пробег и накрая са вариантите с 400 и 500+ км с едно зареждане. Колко минава електрическият Partner с една батерия? Официално, 170 км по новия европейски цикъл за шофиране. Неофициално? Като го пипнем, ще разберем Laughing.

Размери

Електро версията на Partner ще се предлага с две дължини – L1: 4.38м и L2: 4.63м. Това, според Peugeot означава и че Partner Electric е с най-големия товарен обем в сегмента на товарните миниванове. За да съм по-точен, товарният обем е до 3.3м3 за L1 с дължина на товара от максимум 1.80м и 3,7м3 за L2, съответно с 2.05м и товароносимост до 685 кг.

Отпред електро партньорът си има Multi-flex седалка за до трима пътници, която след като сгънеш, може да си увеличиш товарния обем с 400 литра до 3.7м3 за L1 с вече 3 метра дълъг това и до 4.1м3 за L2 с 3.25м. Супер!

Още една добра добавка е асистентът за изкачване на стръмни пътища, в добавка към серийно вграден ESP.

Кулминацията ще да е в информацията за продажби и цени. Да, ама засега знам само, че ще се прави във Vigo завода на PSA в Испания и че ще излезе на пазара през пролетта на 2013 г. ОК, ще се постарая много да изнамеря и най-важното – кога ще започнат продажбите у нас и на какви цени – за да ти е пълна картинката Cool.

[От: Green Car Congress]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 3766 пъти Последна корекция Вторник, 11 Септември 2012 13:06
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.