Петък, 20 Май 2011 10:30

Конкурс за български състезателен електромобил

От
Български студенти ще кандидатстват за участие в Шел Екомаратон със своите електромобили

Състезателните серии в автомобилния свят винаги са били извор на идеи за нови технологии и "полигон" за тестове и проби и това важи не само за задвижваните с течни горива коли. Вече има серии и за електрически коли и дори индикации за електрическа Формула 1. Най-хубавото в случая е, че и България се случват неща в това направление, а с традициите, които имаме в електрическо направление ние определено имаме потенциал за развитие на електрическата мобилност.

Тази седмица Шел България и членуващата в Индустриален клъстер електромобили (ИКЕМ) - FullCharger България, обявиха конкурс за проект за първи български студентски електромобил. Той трябва да се зарежда от електрическа инсталация (plug-in) и да вземе участие на финалите на Шел екомаратон през 2012 г...

Инициативата Шел екомаратон е международно студентско състезание за изминаване на възможно най-дълго разстояние с най-малко изразходвана енергия, което има 27-годишна история. В състезанието могат да участват студенти от технически университети и средни технически и транспортни училища от цялата страна.

В състезанието могат да участват студенти от технически университети и средни технически и транспортни училища от цялата страна. Участниците трябва да разработят проект за електромобил, който да отговаря на условията за участие в Шел Екомаратон. Проектите ще бъдат оценявани от специално жури, в което ще вземат участие представители на компаниите организатори, представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и на неправителствени организации.

Голямата награда на конкурса е финансиране от страна на FullCharger България на реализирането на спечелилия проект за електромобил, който да кандидатства за участие в Шел Екомаратон Европа 2012 и да представи България в състезателната категория Електромобили. Категорията Електромобили в Шел Екомаратон е въведена през 2011 г. след успешно тестване през 2010 г. Отборите могат да избират между широка гама от традиционни и алтернативни видове енергия, за да задвижат своите коли.

Автомобилите с двигатели с вътрешно горене могат да използват бензин, дизел, синтетичен дизел от природен газ, биодизел или етанол. Тези, които се задвижват чрез електромотори, могат да използват водород, слънчева енергия или зареждаща се от електрическата мрежа батерия (plug-in).

Конкурсът за студентски електромобил е под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и лично на министър Трайчо Трайков.

Голямата награда на състезанието е финансова подкрепа от FullCharger България за реализиране на спечелилия проект за електромобил, който да кандидатства за участие в Шел екомаратон Европа 2012 и да представи България в състезателната категория Електромобили.

Необходимите документи за участие могат да бъдат изтеглени от сайта www.shell.bg. Крайният срок за подаване на кандидатурите е 16 септември. 2011 г., победителят ще бъде обявен в края на месец септември 2011 г.

На всички кандидат (но не за влизане в университета, а в Шел екомаратон) студенти пожелаваме супер "електрически успехи" и ще следим развитието на нещата, за да видим коя електричка ще представя България в престижното състезание.

[От: Shell.bg; ИКЕМ]

Прочетено 1650 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 21:34
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.