Вторник, 01 Май 2012 19:29

Tesla: Даваме ви и електромобили, и домашно слънчево зареждане

От
tesla_roadster

Tesla Motors е в основата на съвременното развитие на личната електрическа мобилност. Малката нова компания стартира през 2008 г., преобразявайки Lotus Elise в електромобил на име Tesla Roadster и успя да оцелее с помощта на личните средства на основателя Елон Мъск ($3 милиона), $50 милиона "инжекция и от Daimler, както и голям заем от енергийното министерство на САЩ. Сега (до 2 месеца) компанията се готви да започне продажбите на дългоочаквания семеен седан Model S - първия достъпен (базова цена $57,400 в САЩ) модерен електромобил с над 300 км пробег. При сегашните цени на тока електромобилите са изключително евтино средство за придвижване, но Tesla прави още една крачка напред към още по-евтино и екологично зареждане. В тандем с компанията за покривни фотоволтаични системи SolarCity, Tesla работи, за да ни предложи вариант за "комбо покупка" – като ще си имаме електромобил, защо да не си го зареждаме и сами...

В последните две години двете компании тестват система с два комплекта литиево-йонни батерии на Tesla и две соларни инсталации на SolarCity. Tesla взима малки (като за лаптоп) батерии от Panasonic и от тях прави батерийния модул за своите електромобили. Свързани със "слънчевия покрив" батериите ще могат да съхраняват слънчевата енергия за последваща употреба, когато в облачни дни соларните панели не произвеждат достатъчно ток. Този проект е много важен за бъдещите технологии, защото и слънчевите и вятърните системи за производство на електроенергия ще трябва да се свързват със системи за съхранение на енергия, за да се преодолява проблема с непостоянството.

Естествено, Tesla и SolarCity се опитват да си осигурят щатско или федерално финансиране на доразработване на системите. Ако двете компании успеят да направят достатъчно ефективни тези технологии за съхранение на енергия и да привлекат достатъчно търговски интерес, субсидиите ще бъдат значителни и системите ще поевтинеят до ниво привлекателно за нас, крайните потребители. По фазата, в която се намира проекта на Tesla и SolarCity изглежда, че нещата вървят точно в тази посока, което означава, че от Tesla ще си купуваме не само електро коли, но и затворен кръг енергийни решения за многопрофилна употреба и много по-голяма енергийна независимост от тази, която имаме сега.

И ако главната снимка ви напомня за нещо, което вече сте виждали в eCars.bg, това най-вероятно е леката алуминиева соларна система, която нашият технически партньор A1 Eco показа на ВЕИ изложението в София през март, заедно с българското електрическо Audi A2. Tesla Motors още не предлага модели и системи в България, но A1 Eco ще ви конвертира автомобила до електромобил сега и ще ви изгради соларна система да си го зареждате, също сега.

eCars.bg

Прочетено 2816 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 14:08
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.