Сряда, 27 Април 2011 15:28

Зареждаемите хибриди може да увеличават озона през нощта

От
Електромобили и хибриди за повече озон през деня

Изследователи от Университета на Тексас вярват, че използването на зареждаеми електромобили ще увеличава количеството на озона през нощта и ще намалява това през деня...

Озонът се образува от реакцията на въглеводороди и азотни окиси със слънчевата светлина при изпускането им в атмосферата. Основни виновници за "изпускането" са превозните средства и електрическите генератори, с много области по света извън нормите дори след десетилетия регулации.

В тази връзка изследователският екип е решил да анализира влиянието върху въздуха при замяна на изминатите около 20% от пробега с леки превозни средства с ДВГ с такива с електрическо задвижване до 2018 в Далас, Хюстън и Сан Антонио. Изследвани са и три сценария на зареждане – зареждане през нощта; зареждане за допълване на батерията; и зареждане в удобно за шофьора време.

Едно от откритията е, че влиянието върху въздуха на зареждаеми хибриди или електромобили е доминирано от намаляването на азотните окиси от мобилни източници. Общата тенденция е за намаляване на средно осемчасовата концентрация на озона в дневните часове и увеличаване през нощта.

Освен това се смята, че зареждаемите хибриди или електромобили влияят положително на качеството на въздуха по отношение на запазване на стандарта за озона през осемте дневни часа.

Проучването показва, че макар в повечето случаи разликата в максималните концентрации на озона да е малка при трите сценария на зареждане, третият вариант с удобството за шофьорите е с най-голям потенциал за увеличаване на дневния озон.

От: thegreencarwebsite.co.uk

Прочетено 933 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:10
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.