Петък, 10 Юни 2011 13:00

Зареждане на електромобил за пет минути – вече и с патент

От
С нов патент електромобилите може да се зареждат за 5 минути

Една от основните спънки при продаването на електромобил на масовия потребител в времето за зареждане на батериите. Разбира се, ако използвате колата за нормални ежедневни пътувания, може спокойно да се справяте и с евтиното нощно зареждане.

Но, какво е положението, ако искате да пътувате надалеч? С бензинова или дизелова кола, просто отбивате на бензиностанция, пълните резервоара и след няколко минути отново сте на път. За да станат популярни, електрическите коли трябва да са в състояние да осигуряват същата тази бързина и комфорт.

Това е и причината, г-н Кано от японската компания Energy Use Technology Research K.K. да потърси решение на проблема...

С над 20-годишен опит в сферата на батериите, г-н Кано се сдоби с патент за система, която позволява батерията на всеки електромобил да бъде заредена догоре само за около 5 минути. В момента най-бързите зарядно са в състояние да напълнят батерия за около 30 минути (до 80% при Peugeot iOn например) и дори този съкратен период на зареждане е много по-дълъг от пълненето на един резервоар с гориво.

Пробивът, който Кано прави идва след като той осъзнал, че стандартният метод на зареждане е ограничен от капацитета на силовите кабели, които доставят електроенергия до зарядното устройство. Нямало начин този капацитет да бъде увеличен и да се разчита изцяло на електрическата мрежа в момента на зареждане би намалило значително скоростта на зареждане.

Със своята патентована технология обаче, Кано прави възможно съхраняването на електрически заряд в самото зарядно устройство, което събира електрическа енергия от мрежата и я съхранява локално. И когато електромобил бъде включен за бързо зареждане, зарядното устройство осигурява нужната енергия на батериите на електрическата кола по много бърз начин. Колко бърз - ами, като в заглавието - за 5 минути .

Макар и с първоначален скептицизъм към идеята и други компании са започнали разработки на подобни устройства, но в своя защита през април г-н Кано получи патент. Сега той очаква разработвани прототипи да влязат в употреба през следващата година или две в сътрудничество с големи производители.

[От: Integrity Exports]

Прочетено 1645 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 17:19
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.