Събота, 14 Май 2011 08:00

Днес е Националният ден на природните паркове

От
Национален ден на природните паркове 14 май 2011

Преди няколко дни с удоволствие ви напомнихме за едно от "най-зелените" събитuия в България - Национален ден на природните паркове 14 май 2011 г. - инициатива на WWF и Globul.

Е, денят дойде и инициативата обхваща 11-те природни парка на България  -"Витоша", "Рилски манастир", "Златни пясъци", "Врачански Балкан", "Русенски Лом", "Странджа", "Шуменско плато", "Българка" край Габрово, "Сините камъни" край Сливен, "Персина" край Белене и "Беласица"...

За трета поредна година GLOBUL и международната природозащитна организация WWF ще обединят усилия с доброволци от цялата страна, за да почистят 11-те природни парка на България в рамките на съвместната инициатива Национален ден на природните паркове.

Тази година кампанията е под мотото "Те не могат. Ти можеш." и цели да напомни, че дивите животни не могат сами да почистят боклука, който хората оставят в техните домове – природните паркове, както и че запазването на естествения вид на тази защитени територии зависи от отговорното поведение на посетителите.

Организаторите от WWF и GLOBUL ще осигурят всички необходими принадлежности за почистване (найлонови ръкавици и чували), а на някои места е осигурен и транспорт за желаещите да се включат. Повече информация за сборните пунктове и начални часове на инициативата по места е публикувана на www.globulgreen.bg или на www.panda.org/bg.

"Подкрепата ни за инициативата Национален ден на природните паркове е част от стратегията ни за екологична устойчивост GLOBUL Green. Дългосрочната цел, която си поставяме заедно с партньорите ни от WWF, е обществото ни да възприеме култура на устойчивост, която да позволи един ден подобни инициативи да не са необходими.”, заяви г-н Ясен Гуев, Директор „Корпоративна политика“ в GLOBUL по време на прес-конференция, която се състоя днес в парка на Военната академия "Георги С. Раковски".

В рамките на инициативата доброволци от цялата страна участват в почистването на туристическите маршрути, обновяването на маркировката и местата за отдих, поставянето и възстановяването на информационни табели в природните паркове.

Посланици на инициативата тази година са:
Британският посланик Катрин Барбър и Симеон Колев от БГ Радио – Природен парк "Витоша", Драгалевски манастир
Венелин Петков, bTV – Природен парк "Витоша", Бистрица
Христина Балинска, bTV и Ники Кънчев – Природен парк "Витоша", Дендрариума
Станислава Цалова, bTV  - Природен парк "Рилски манастир"
Тони Димитрова - Природен парк "Странджа"
Ася Николова - почетен гражданин на Шумен – Природен парк "Шуменско плато"
Big Sha (Мишо Шамара) и Теди Генев, композитор - Природен парк "Златни пясъци"
Явор Гравити Ко - Природен парк "Беласица"
Валери Йорданов – Природен парк "Врачански Балкан"
Румънският посланик Антон Пакурецу - Природен парк "Персина"

Бъдете и вие там - с желание и с мисълта за чиста и свежа българска природа!

Прочетено 1224 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:16
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.