Понеделник, 22 Август 2011 12:00

Ей на това му викаме ние 'възобновяемо' село

От
Германското село Wildpoldsried печели милиони от слънчеви инсталации

Не че по селските покриви не се виждат соларни системи тук и там, но в едно определено село направо прекаляват с тях. Това разбира се не е в ничия вреда, а точно обратното и като страна с вече солидни традиции в производството на слънчеви колектори не е чудно, че Германия разполага с точно такова енергийно ефективно село. Името му е Wildpoldstied и там през 1997 г. стартира зелена инициатива, чрез която съветът на селото решава да изгради нови съоръжения, да запази предприемчивостта на местно ниво, да повиши доходите, изчиствайки всякакви дългове. Оттогава насам жителите на селото са оборудвали девет нови общински сгради със слънчеви панели, построили са четири биодестилатора за биогаз (вече строят пети) и са изградили седем вятърни генератора с още два в строеж. В самото село 190 частни къщи имат слънчеви панели, с три малки хидроцентрали и контролиран ВиК на разположение на всички жители...

Всички тези зелени системи означават, че макар да има само 2,600 жители, Wildpoldsried произвежда 321 процента повече енергия, отколкото се нуждае и генерира €4 милиона годишен приход чрез продаването й обратно на националната мрежа. Не е изненада, че в селото са се пръкнали малки компании, създадени специално, за да предлагат услуги свързани с възобновяемата енергия.

Слънчевата енергия по покривите на Wildpoldstied
Пожарната 27.5 kWp
Училището 93.6 kWp
Центъра за рециклиране 42.4 kWp
Новото спортно съоръжение
147 kWp

От 2010 г., Wildpoldsried е намалило CO2 емисиите с невероятните 65 процента и до 2012 г. всички в селото вярват, че ще постигнат 125 процента. За сравнение, настоящите цели за намаляване на емисиите на Германия са за 4- процента до 2020 г., заложени в Германската климатична инициатива.

Зелените цели на селото през годините са толкова успешни, че кметството дори е изработило визия - {tooltip}WIR–2020{end-link}Wildpoldsried Innovative Leadership{end-tooltip}. С това управата се надява да вдъхнови жителите на селото да допринесат за опазването на околната среда и да създаде зелени работни места и компании за областта.

В резултат на своя успех Wildpoldsried получава множество национални и международни награди за опазване на природата и инициатива за възобновяема енергия, известна като Klimaschutz (защита на климата). Кметството дори организира обиколки за представители на кметствата на други села, за да им помогне в стартирането на собствени програми за защита на климата, а след аварията във Фукушима кметът прави обиколки и извън страната.

Кметът Зенгерле е посетил Румъния, Берлин и черноморския регион, за да обяснява как тези места могат да трансформират своите общности и успоредно с това да печелят пари. В разговор с Biocycle, г-н Зенгерле казва, "Ограничаването на промените в климата може да стане само с участието на всички жители на едно село и със 100% подкрепа от управата. Този модел не работи едностранно. Ние често прекарваме доста време да обясняваме на нашите посетители как да мотивират своето кметство (и кмет) да започне да мисли различно. Показваме им най-добрите практики в движение и мнозина виждат ползите на момента. От туровете, които правим, нашите гости разбират колко добре може да вървят нещата когато хората са ентусиазирани и убедени".

Звучи наистина вдъхновяващо и макар в България селата да не са толкова богати като германските, наистина с желание може да се постигне много, макар че с ограничени кметски бюджети нещата не са никак лесни.

[Източник: Bio Cycle]

Прочетено 1859 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:14
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.