Вторник, 13 Март 2012 17:36

Имаме си зелени таксита сега е наред еко-туризъм с електромобили

От
Еко туризъм с електромобили

По време на едно минаване през центъра на София миналия месец, на кръговото на Руски паметник се наредихме до едно зелено такси. Първоначален шаш, но всичко ОК - има си табелка отгоре, тарифни стикери и познати лепенки по вратите. Бърза проверка и да - откриваме компания Грийн такси, която като за начало ще предлага еко возия с два Toyota Prius хибрида, към които да бъдат добавени още 10-15. Чудесна работа, не ще и дума, а интерес определено не липсва, ако съдим по броя прочитания на нашата статия по случая. Направихме и проба (макар да сме се возили не веднъж в Prius при гостувания в Лондон, Рим и др.) – топло, приятно и тихо возене, без да забравяме екологичния ефект.

Така че най-после и у нас има такава екологична инициатива и за нас тя е само началото, защото на нашия пазар тепърва предстои да навлизат електрически превозни средства, които да използваме за всякакви цели. Една такава цел вече се превръща в тенденция в много държави - еко-туризмът вече е световна мода и каква по-добра транспортна добавка може да има тук освен електромобил?

В много градове-туристически дестинации, зеленият транспорт отдавна е част от привлекателните предложения за туристите и най-вече за , които залагат на 'зелена почивка' Производителите на електрически превозни средства гледат на еко-туризма като на добра възможност за 'изтъкване' на природосъобразното, същевременно подобрявайки своите електромобилни продажби. Рент-а-кар компаниите и хотелите също участват активно, като предлагат електрически транспорт в различни варианти.

Обикновено еко-туризмът се изразява в пътуване до защитени зони, като резерватите, с минимално вредно влияние върху природата, което прави използваните за еко-туризъм транспортни методи изключително важен фактор. Затова електрическите превозни средства, които не генерират никакви емисии при своето задвижване, са идеални за целта. ОК, да, особено идеални стават, когато се зареждат с енергия от {tooltip}ВЕИ{end-link}Възобновяеми енергийни източници{end-tooltip}.

В края на февруари бях със семейството си на кратка ваканция в Рим, където за голяма изненада по време на разходка в един от парковете на града по една от широките алеи бяхме задминати от електрическо автобусче. Знаехме много добре за тези малки превозни средства за 10-15 човека, защото те кръстосват центъра (и не само) на града, но в парка... Сами разбирате.

Всичко това вече създава множество възможности за електромобилите и производителите определено показват, че разбират идеално тази тенденция. Има я и в България - само погледнете сайта на Vromos и ще видите какво разнообразие от туристически (и други) варианти на електрически превозни средства има там, на 2 и 4 колела.

С електро кола може и в парка
С електро кола може и в парка

Вече не помня колко пъти сме писали за големите рент-а-кар компании, като Hertz, които постоянно добавят електромобили към своите авто паркове, включително за използване в определени екологични райони по собствени и общински програми. Като казах общини, в Австрия както винаги са много отворени към 'зелено развитие' – наистина бихме искали и у нас да има като техните електромобилни оферти. Взимаш си електро кола и получаваш една камара допълнителни придобивки, които ще ми отнеме много време да изброявам, затова метнете едно око на статията, към която води препратката в предишното изречение.

Какво правим ние по въпроса? Oрганизираме Национална електромобилна обиколка на България, с която да демонстрираме в много населени места възможностите на електромобилите. С това се надяваме да запалим интерес у общините за реализиране на различни проекти – с нашата невероятна природа и множеството хубави места за отдих ще се радваме на електромобилно предприемачество, което да осмисли в много по-голяма степен еко туризма и у нас.

eCars.bg

Прочетено 2403 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:22
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.