Понеделник, 09 Април 2012 19:03

Проект: Виртуална зелена магистрала за електрически коли

От
Виртуална зелена електромобилна магистрала по проект на IBM в Словакия

В миналото до голяма степен отъждествявахме IBM като корпорация, изградила ДНК-то на понятието компютър. В наши дни компанията вече има различно лице и работи по много и различни проекти, свързани с ефективността в технологиите. По един такъв проект сега IBM си партнира със словашката {tooltip}ZSE{end-link}Zapadoslovenska energetika{end-tooltip}, за създаване на Зелена виртуална магистрала за електрически коли, с намиране на най-добрите варианти за разгръщане на зарядна инфраструктура в Словакия. С технологии от сферата на електрическата мобилност, проучването ще помогне за идентифициране на възможности за свързване на две съседни метрополии – Братислава, Словакия и Виена, Австрия – със "зелена" магистрала, по чиято дължина да бъдат разположени зарядни станции за електрически превозни средства.

Проектът е част от по-голям пилотен проект – {tooltip}VIBRATe{end-link}VIenna BRATislava E-mobility{end-tooltip} – първи по рода си в Централна Европа, чиято цел е да намали емисиите чрез по-интелигентна и енергийно ефективна транспортна система, защото в настоящия момент средният двигател с вътрешно горене произвежда около 45 кг CO2 на годишно при пътуване между Виена и Братислава.

Целта на това проучване за осъществимост е да се открият нови възможности за развитие на електрическата мобилност в Братислава и да се увеличи максимално потенциала за пазарно развитие, в нашите усилия за намаляване на емисиите. Чрез анализ на капацитета, който разпределителната мрежа трябва да осигури за различни типове зареждане на превозни средства, Братислава не само ще може да изгради оптимална енергийна мрежа, но и да отговори на нужните от зареждане на потребителите.

ZSE

Увеличаващите се цени на горивата и консумацията на енергия са два основни фактора, засягащи множество градове по света. Към тях можем да добавим остарелите пътища и инфраструктурата и всичко това влияе на градското планиране, местните икономики и цялостното задоволяване на нуждите на обществото. Съответно проекти като този на IBM и ZSE адресират тези проблеми и имат потенциала да способстват за въвеждане на модерни, удобни и по-интелигентни начини за транспортните ни нужди, което от своя страна може да стимулира и други към използване на електромобил, като в същото време се гарантира намаляване на натоварването върху енергийната мрежа.

Проект за зелена електромобилна магистрала Виена-Братислава

По този проект ZSE търси алтернативни енергийни източници, ангажира потребителите и гарантира надеждно разпределение на електроенергията. След прилагане, решенията по проекта ще помогнат на потребителите да пестят енергия и да контролират разходите, като в същото време електроразпределителните дружества управляват по-добре енергийните натоварвания върху мрежите в пикови периоди на зареждане с по-подробна информация за потреблението.

Интересно е дали IBM планира подобни съвместни проекти и в нашата страна. Ще попитаме и ще ви кажем Wink.

[Източник: IBM]

Прочетено 2192 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:02
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.