Вторник, 16 Април 2013 08:29

BMW на ток само за Китай? Може: Кодово име – Zinoro!

От
BMW ще прави електромобили в Китай под името Zinoro
В този блог: BMW ще прави електромобили в Китай под марката Zinoro – старт, ноември 2013!

Facebook страницата на BMW i, с над милион харесвания там, показва, че към BMW i3 и i8 има огромен предварителен интерес. След години на тестове чакането най-после трябва да свърши този ноември, когато се очаква старта на продажбите на i3. Оказва се, обаче, че ще има и други BMW електромобили, пак с кръгла емблема, но различна, и само за Китай...

В Европа може да получим засега само един малък BMW електромобил, но в Китай май ще имат повече, че и цяла марка за целта. Заедно с местния си партньор Brilliance, BMW започва да прави електрически модели за Китай, които ще се наричат Zinoro...

  Първият електро модел на Zinoro вероятно ще е от модерния кросовър тип и се очаква на пазара (само в Китай), също като i3, през ноември.

Кофти или не (за нас), че германците се мотаят с електро моделите си в Европа, пък се надреварват с тях в Китай, това е факт. След старта на Denza електромобилите на Mercedes-Benz и BYD, както и Venucia на Nissan и Dongfeng, BMW също се включва в надпреварата за огромния китайски пазар. Там, разбира се, е и Volkswagen, с марката Kai-Li.

Ще ни е нужно време да преминем от ДВГ на ток, но ето че не е като да няма интерес към електромобилите. Точно обратното – големите марки вече са във вихъра на електромобилната конкуренция в Китай.

За останалите (германско-китайски електромобилни марки) не знаем, но информацията от BMW е такава, че Zinoro ще го дава абсолютно самостоятелно, без каквато и да било асоциация с основната марка. Това е малко противоречиво, ако колите изглеждат (почти) по същия начин, само с други емблеми, например, но си е правилен ход предвид предстоящия старт на продажбите на BMW i3.

Наистина фактът, че ще има електро модели на BMW в Китай не ни топли особено, нито пък този, че от BMW България ни подсказаха да очакваме i3 у нас "някъде след 2014-та", но развитие на електрическа мобилност определено има и точно това има значение. Рано или късно, и ние ще се качим на борда Wink!

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 1389 пъти Последна корекция Вторник, 16 Април 2013 11:45
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.