Петък, 06 Януари 2012 08:15

5 минути: 'Батерията заредена' – идва, дори по-рано от очакваното

От
Скоростно зареждане на електромобили са постигнали няколко компании, в близко бъдеще ще се прилага

С две думи да припомним как стоят нещата по отношение на пет-минутното (цялостно) зареждане на електромобил - през март 2009 г., Б. Канг (малкото му име е Byoungwoo) и Гербранд Седър от Масачузетския технологичен институт (MIT) обявиха нова, революционна технология за литиево-йонни батерии, която увеличава тяхната енергийна наситеност 100 пъти. С тази технология батериите може да се зареждат до 100 пъти по-бързо или иначе казано акумулираната енергия да се отдава толкова бързо. Това може потенциално да изравни характеристиките на стандартните литиево-йонни батерии с тези на кондензаторните батерии (суперкондензаторите)...

Технологията на MIT добавя литиево-фосфатен стъклен филм като покритие с по-малко от 5 нано метра дебелина на повърхноста на LiFePO4 кристалите, което позволява заряда да се приема или отдава много бързо.

Когато се прилага за малки батерии - чрез обикновен домакински ток - с въпросната технология батерията на мобилен телефон може да бъде заредена за около 10 секунди. На теория, батерията на електромобила, която е в пъти по-голяма от тази на GSM-а, може да бъде напълно заредена за около 5 минути, надхвърляйки обаче капацитета на стандартно домакинско електричество (около 180кВ). Все пак, търговските обществени зарядни станции може да бъдат изработени така че да се възползват от тази технология.

От друга страна, собствениците които имат втори, стационарен батериен комплект, зареждан извън пиковите часове, но все така включващ същата технология на литиево-йонни кристали открита в MIT, може да действа не само като резервно захранване у дома, а също и за прехвърляне на тази акумулирана енергия в {tooltip}ЕПС{end-link}Електрическо Превозно Средство{end-tooltip} в рамките на 5 мин.

Според Кенет Бъридж (главен редактор на EV.com) "оборудването за зареждане на електрически превозните средства и съхранение на батерията в дома {tooltip}EVSE{end-link}Electric Vehicle Supply Equipment{end-tooltip}, значително повишава качеството на живот не само на тези управляващи електромобила, но и на онези, които са у дома, ползващи допълнителната мощност на стационарната батерия. Това е нещо като резервна батерия за вашия компютър, а за кратки периоди от време - дори за цялата къща; в същото време е бърз и удобен домашен вариант на зарядна станция".

През март 2011 г. изследователи от Университета на Илиной са демонстрирали "концепцията на технология, която променя наноструктурата на батерия, за драстично увеличаване на енергийната наситеност и процентите зареждане" - пояснява водещият изследовател Пол Браун. При тестовете са използвани миниатюрни топчета полистирол с покритие и електрополяризация, увеличаващи 'порестия' капацитет на материала в батерията, спрямо електроните. Пазарни прототипи се очакват към края на настоящата година.

Дори бързозарядните настоящи станции, ще изглеждат тромави на фона на новите, работещи с 5-минутната технология
Дори сегашните бързи зарядни станции ще изглеждат тромави на фона на новите 5-минутки

През юни 2011 г. японската компания 'Технологични разработки на енергийното приложение KK' получи патент за 5-минутно зарядното устройство за електромобил, разработка на г-н Канно. Зарядното бавно събира енергия от мрежата, но може да я отдава като 'светкавичен' импулс на електромобила; при тестовете, времето е било 1/6 от това, за което станция от Ниво 3 (сегашното бързо зареждане за 30 мин.) - като на Coulоmb Tech., например, зарежда електро колите. Иначе казано - 5 минути... Действащи прототипи на новото японско зарядно устройство следва да бъдат предоставени на големите производители в рамките на следващите две години.

От всичко това личи, че още един недостатък на електромобилите (май) скоро ще бъде преодолян - времето за зареждане на батерията ще стане същото, като за зареждане на резвервоар с гориво на бензиностанция. Още една 'електромобилна' стъпка напред... и още една стимулираща статия - хубави вести за добро настроение още в началото на 2012-та!

eCars.bg

Прочетено 2973 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:44
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.