Вторник, 10 Май 2011 11:00

Дания начело при зелените технологии

От
Възобновяемата енергия

Според доклад на германската Roland Berger Strategy Consultants, Китай е втората по големина страна в сферата на възобновяемата енергия. Други ключови играчи като Дания и Германия излизат на челни позиции, а малко неочаквано, САЩ заема 17 позиция в тази класация...

Докладът е обхванал 38 щати и се позовава на източници като Международната енергийна агенция или други енергийни асоциации, инвеститорски презентации и подобни проучвания. Критерият е какъв брой компании са реализирали печалби от производството на биогорива, вятърно и термално оборудване, както и енергийно ефективни технологии (нискоенергийно осветление и изолаци).

Проучващият екип обаче открива изумително нещо. Като #1, Дания продължава да бъде стълб на вятърната индустрия, с 3.1% от своя брутен вътрешен продукт от технологии и ефективност на зелена енергия. Това са €6.5 милиарда (12,7 милиарда лева) на година.

САЩ е обещаващ "играч", особено с помощта на правителството на Барак Обама. Цифрите показват постоянен растеж от 28% на година от 2008 насам, което прави 0.3% от БВП: €31.5 милиарда (61,6 милиарда лева на година).

Нещата с Китай обаче седят по друг начин: правителството на страната осъзна, че това е пътят към бъдещето и по отношение на околната среда, и финансово. Китайците разбраха, че могат да правят пари и докато помагат за опазването на планетата, без да е ясно за кое ги е грижа повече. Така страната се зае с масовото производство на соларни клетки и вятърни турбини и за износ, и за вътрешния пазар. Тази политика носи на Китай повече от €44 милиарда (86 милиарда лева) на година – 1.4% от БВП.

Това, което прави модела на Китай по-успешен от този на САЩ например е в бързината, с която китайците направиха промяната и предприеха съответните действия: "Докато ние дебатираме по промяната на климата и прехода към икономика с ниски въглеродни емисии, дебатът в Китай вече е свършил", коментира Доналд Полс, икономист от WWF. "Те осъзнаха потенциала на тази индустрия и започнаха да инвестират, произвеждат и изнасят.

Надеждите са, че това само ще активизира пазара и конкуренцията и ще доведе до по-добри резултати през следващите години.

[От: Physorg]

Прочетено 1028 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:28
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.