Четвъртък, 19 Май 2011 08:00

Технология – водород от природен газ без въглероден двуокис

От
Мохамед Халаби до своята водородна инсталация

Досега, производството на водород от природен газ като чисто алтернативно гориво беше всичко друго, но не и чисто, заради изхвърлянето на въглероден двуокис по време на производствения процес.

Сега обаче, изследователят докторант от Университета в Айндховен, Мохамед Халаби, демонстрира възможност за производство на водородно гориво от природен газ, без генериране на въглероден двуокис. Халаби получи своята докторска титла на 9 май и новината за неговото откритие вероятно ще го направи доста ангажиран с еволюцията на чистите алтернативни горива в следващите години.

На сайта на университета е записано, че там е разработена подобрена технология, наречена "сорбционно засилено каталитично преобразуване на метан", чрез използване на нови каталитични/сорбентни материали. Халаби демонстрира способността за производство на водород чрез този процес на много по-ниски температури (400 – 500oC)...

Според Университета на Айндховен, процесът се извършва в затворен реактор с "катализатор на базата на родий и хидроталцитен сорбент като нова система от материали". При получаването на водород върху активния катализатор, паралелно генерираният CO2 се отлага върху сорбента, което предотвратява излизането му в атмосферата.

Халаби коментира процеса с думите, "Директното производство на изключително чист водород и над 99.5% преобразуването на гориво е постигнато в експериментални условия в по-нисък температурен диапазон (400 – 500oC) и при налягане о5 4.5 бара с ниско ниво на примеси от въглеродни окиси: по-малко от 100 ppm".

Стандартният процес на производство на водород чрез природен газ е познато като "парно преобразуване". То изисква налягане от 25 бара и по-високи температури - до 850oC, с използване на устройства за многоетапно последващо отделяне и пречистване. И точно тук е проблемът, пише gizmag: "В след производствената фаза е необходимо или третиране на големи количества CO2, или изпускането им в атмосферата".

[Източник: CleanTechnica]

Прочетено 2405 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 21:41
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.