Вторник, 13 Декември 2011 12:00

Безвъздушна технология от Bridgestone и 100% преработваеми гуми

От
Новата технология на Bridgestone е еко-насочена и 'зелена'

По време на скоро приключилото Tokyo Motor Show, Bridgestone разкри нова концепция за автомобилни гуми, с технология без въздух, 'не-пневматични' , функционални и екологични.

Тази концепция е разработена с фокус върху намаляване на въздействието върху околната среда на гуми, но без да остави настрана икономическата жизнеспособност и възможността за масово производство. Новата уникална структура е направена от преплетени спици, простиращи се по протежение на вътрешната страна на гумата - те са в помощ на теглото на превозното средство - и не трябва да се помпят с въздух.

Гумата е изработена от термопластична синтетична смола, която при нагряване се превръща в гъвкава, еластична материя (при висока температура по време на производствения процес). Тогава материалът може да се отлее в различни форми, преди да се втвърди отново, при охлаждане. Ето защо, този тип гуми ще бъдат годни за многократна употреба.

Безвъздушната технология няма да се прилага масово скоро, но е вече факт и предстои развитието й
Безвъздушната технология няма да се прилага масово скоро, но е вече факт и предстои развитието й

Тъй като при този модел не се използва въздух, отпада притеснението от спукване на гума и нуждата от резервна! Накратко - идеалната гума!

В предстaвянето за пресата, от Bridgestone не казаха кога гумата ще е на пазара и ще можем да я сложим на нашите превозни средства, но 5 години изглеждат доста оптимистичен срок, така че очаквайте най-малко 10 ...

Но... за електромобилите също се говореше като за 'технология на бъдещето' и то преди 2-3 години, а ето че сега вече можем да ги видим (с повечко вглеждане, де) в трафика около нас...

Прочетено 2813 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 08:58
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.