Понеделник, 18 Април 2011 19:37

Facebook инсталира соларни панели до нов център за данни

От
Соларното поле на Facebook

Facebook инсталира голям брой соларни панели в новия си център за денни в Прайнвил, Орегон, който ще допълва местното подразделение в производството на електричество за центъра с площ 300,000 кв. Съоръжението беше открито с официална церемония вчера.

От повече от година, природозащитната група Greenpeace International недоволства срещу Facebook заради електричеството, генерирано от "мръсни въглища", което компанията използва, за да поддържа своя огромен център в Орегон – кампания, която продължи и в петък при отварянето на новото съоръжение.

100 кВ соларна система

Голямото соларно поле в Прайнвил, Орегон прави центъра за данни на Facebook един от малкото в света, разполагащи със система за използване на слънчевата енергия. Това обаче демонстрира и сложността на захранването с енергия на центъра за данни и трудността в ограничаването на проблема до "с въглища или без". Като цяло соларното поле в Прайнвил представлява сериозно посвещаване на енергията от възобновяеми източници. Инсталацията може да генерира около 100 киловата енергия.

Проблемът? В света на центровете за данни, 100 киловата не е кой знае какво количество енергия. От Facebook не казват колко точно енергия използват в Прайнвил, но до момента на завършване на обекта потребяваното електричество ще се измерва в дузини мегавати. Обикновено са нужни около 7 акра соларни панели за генериране на 1 мегават енергия.

Слънчевата енергия, генерирана от соларното поле в Прайнвил ще се използва най-вече за офис зоните и някои технически стаи, които изискват по-малко енергия, но не и сървърните помощения. Интересното е, че инсталацията на соларното поле не е спомената в прес съобщението на компанията за отваряне на съоръжението в Прайнвил.

Greenpeace International критикува решението на Facebook да построи новия си център за данни в Прайнвил, където местната електрическа компания използва въглища за генериране на по-голямата част от своята енергия. Природозащитната група пусна петиции и организира протести с помощта на собствената си Facebook страница, изпрати писма до собственика на Facebook Марк Цукърбърг и дори разпространи анимационни клипове с настояване Facebook да преразгледа решението си разполагане на центъра за данни. Диспутът генерира широка медийно отразяване и провокира 600,000 Facebook потребители да призоват компанията към "раздяла с мръсните въглища."

В петък, групата пусна съобщение до медиите, наречено "Първият център за данни на Facebook има лоша енергия", отбелязвайки енергийната ефективност на електроцентралата на Прайнвил, но с думите, че това е недостатъчно. "Все още не сме видели Facebook да взима насериозно източникът на енергия, използван за захранване на своята инфраструктура", пишат от Greenpeace. "Енергийната ефективност ще намали общата употреба, но за да се захрани растежа адекватно, Facebook трябва да се посвети на използването на чиста и възобновяема енергия."

"Увеличаване на възобновяемата енергия в Прайнвил." С това мото групата представи списък с изисквания към Facebook за увеличаване на възобновяемата енергия в Прайнвил чрез някаква комбинация от директна инсталация на място и инвестиция в добиване на чиста енергия (а ла Google). Facebook трябва да определи цели за използване на по-възобновяема енергия за захранване на своя център за данни и да използва своята покупателна способност за работа с Pacific Power по доставяне на повече възобновяема енергия до мрежата."

Сега Facebook увеличи използването на възобновяема енергия в Прайнвил. Ще задоволят ли тези 100 кВ генерирани от слънчева енергия Greenpeace? Групата редовно хвали Google за нейните соларни полета, които също захранват офис пространства, вместо центрове за данни.

Вицепрезидентът на Facebook по техническите операции Джонатан Хайлигер коментира, че съоръжението в Прайнвил отразява желанието на компанията за използване на по-малко енергия. Новият център за данни работи по стандарта Power Usage Effectiveness (PUE) от 1.07, което го поставя сред най-ефикасните съоръжения в бранша. Тази ефикасност ще намали драматично количеството енергия, нужно на Facebook за работа на нейните центрове за данни и сървъри, според Хайлигер, който казва, че подходът на компанията е за акцент върху "негават".

"Това е онзи ват, който никога не виждате и никога на използвате", добавя Хайлигер. "Ние смятаме, че най-ефективно за операторите на големи центрове за данни е да консервират енергия".

Източник: oregonherald.com

Прочетено 7730 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:29
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.