Понеделник, 19 Септември 2011 14:00

Honda FCX Clarity – 'лице' на водородна конференция в Глазгоу

От
Honda FCX Clarity е първита серийна водородна захранвана кола

На Световната конференция на водородните технологии, провеждаща се в Глазгоу, Шотландия, Honda FCX Clarity е вече звезда - съвсем скоро след изявата си в Ecovelocity миналата седмица...

Това е една от само 'шепата' серийно произвеждани водородни коли, по-точно първата в света, влязла в производство още през 2008 г. В момента на разположение само с определена лизингова програма в САЩ и Япония, хондата, захранвана с водород, беше на разположение от 14-18.09. на събитието в Глазгоу, разглеждащо развитието и бъдещето на водородната икономика.

Концентрирайки повече от 150 водещи 'водородни' специалисти, конференцията в Глазгоу имаше основна тема 'Възобновяеми енергийни източници с водород', проучваща възможностите за създаване на чиста, устойчива икономика на водород от многото форми на наличните възобновяеми енергийни източници. Това е от особено значение за Великобритания и Шотландия, предвид значителните ресурси на вятъра, вълните, приливите и отливите.

Форумът бе открит от Фъргюс Юинг, министър на енергетиката и туризма на Шотландия, който обяви пълна подкрепа и одобрение за внедряването на възобновяемите енергийни източници и чисти горива.

Нагледно разположение на компонентите във водородната Honda
Нагледно разположение на компонентите във водородната Honda

Honda FCX Clarity работи като електрическа кола с водородно създаване на електричество на борда чрез "пакет горивни клетки". Този комплект създава електричество от реакция между водород и атмосферен кислород. Реакцията произвежда само една емисия - чиста вода - излизаща от ауспуха под формата на пари. Ако водород може да се произвежда за търговска употреба от чисти източници като вятърна енергия, тогава електромобили като Honda FCX Clarity може наистина да бъдат с нулеви вредни емисии.

Водородно захранваните коли зависят от инфраструктура за презареждане на водород, която обаче в момента отсъства във Великобритания и почти навсякъде. В отговор на това, Honda, в сътрудничество с BOC и Forward Swindon, открива първата обществена станция за водород на Острова утре, на 20 септември, когато ние в България 'взимаме' първата си ИКЕА...

[Източник: Thegreencarwebsite]

Прочетено 3590 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:25
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.